Opettajan kokemuksia RATKOMO:sta
Tilanne, jossa jouduin menetelmää käyttämään, koski luokkani
poikien toistuvaa kiusaamiskuviota. Poikien kesken vallitsi toimintakulttuuri,
jossa omaa asemaa porukassa korostettiin sillä, että aina yksi valittiin koko
porukan syrjinnän kohteeksi. Uhriksi joutui useampi kaveriporukan pojista.
Koen itse, että opettajalle työtavan käyttämisessä on useita etuja, joita ei esimerkiksi pelkillä yksittäisillä vanhempien tapaamisella saavuteta.
Tärkein näistä on koko osallistuvan ryhmän sitouttaminen prosessiin. Jotta edeistystä voidaan saavuttaa, on ryhmässä vallittava asenne, että asiaan saadaan nyt ratkaisu. Ennen kokoontumisten aloittamisia oli useampi vanhemmista syyllistänyt ja arvostellut koulua asian olemattomasta hoitamisesta, näkemykseni mukaan sen vuoksi koska huolimatta puuttumisista tilanne ei ollut ratkennut. Yksittäisten oppilaiden puhuttelut ja rangaistukset eivät muttaneet koko ryhmän toimintaa ja tilanne pääsi uusiutumaan. Kun kaikki vanhemmat ja oppilaat koottiin ensimmäiseen kokoontumiseen ja yhdessä sovittiin, että asiaan sitoudutaan sen ratkeamiseen saakka, tuli vanhemmille tunne yhteisen huolen yhteisestä hoidosta. Myös aiemmin kärkkäästi syyttäneet vanhemmat toimivat nyt ryhmän yhteisellä metodilla, eivätkä syytelleet ja sooloilleet. Tämä yhteinen henki lopulta mahdollisti tilanteen selvittämisen. Myös vanhemmat, joihin yhteydenpito oli normaalisti hankalampaa ja haluttomampaa, kokivat prosessin hyvänä työtapana. Koska prosessissa ei pelkästään syytelty ja osoiteltu sormella omaa lasta, myös vanhempien halukkuus yhteistyöhön parani.
Opettajalle tämä tietenkin tarkoitti runsasta ajankäyttöä normaalin työajan ulkopuolella iltapäivisin. Aluksi se tuntui tietenkin turhauttavalta, mutta prosessin edetessä ja huomatessa vaikutukset päivittäisen työn helpottumiseen se tuntui sen arvoiselta. Saavutettu hyöty oli todellakin merkittävä ja se näkyy oppilaiden käytöksessä vielä lähes kaksi vuotta prosessin jälkeen.
Opettajan näkökulmasta tilanteesta tekee miellyttävän myös se, ettei tarvitse olla prosessin kulusta vastuussa pelkästään itse. Mukana olevat kollegat ja esimerkiksi kuraattori jakavat vastuuta prosessissa ja opettaja tuntee olonsa tuetuksi ongelman kanssa.